OTÁZKY A ODPOVEDE

OK Omega-3 Complete

Otázka

Čo je OK Omega-3 Complete?

Odpoveď

OK Omega3 Complete je doplnok stravy na ochranu kardiovaskulárneho systému. Ide o zmes upravených olejov živočíšneho a rastlinného pôvodu s blahodárnymi a revitalizujúcimi účinkami s pridanými rastlinnými sterolmi doplnenú o ďalšie biologicky aktívne látky na ochranu kardiovaskulárneho systému. Podporuje a povzbudzuje činnosť srdca, pomáha znižovať hladinu cholesterolu, priaznivo ovplyvňuje cirkuláciu krvi. Posilňuje fyzickú kondíciu, obranyschopnosť, pomáha udržiavať zdravý stav a funkciu kĺbov. Chráni telo pred nepriaznivým pôsobením nebezpečných voľných radikálov. Uľahčuje trávenie tukov.

Otázka

Je OK Omega3 Complete z prírodných surovín?

Odpoveď

Áno. OK Omega3 Complete je vyrobená z unikátnych a vysokočistých ingrediencií, ktoré zaručujú tú najlepšiu kvalitu výrobku. Základnými účinnými zložkami prípravku sú rybí olej (dezodorizovaný so zvýšeným obsahom omega-3 mastných kyselín EPA a DHA), ryžový olej, pupalkový olej, borákový olej, fytosteroly, koenzým Q 10, lykopén a sú obohatené vitamínmi E, A a D3. Prípravok je ochutený prírodným pomarančovým olejom. Použité rastlinné oleje (ryžový, pupalkový a borákový) sú získavané najšetrnejším spôsobom zaisťujúcim prenos účinných látok zo spracovávaných semien do výrobku. Ako všetky produkty OKG je OK Omega3 Complete úplne bez chemickej stabilizácie.

Otázka

Bol tento výrobok skúšaný?

Odpoveď

Ako všetky produkty OKG je produkt OK Omega3 Complete notifikovaný na Ministerstve zdravotníctva Českej republiky (č.j. OVZ-35.1-19.05.2010-50434) a na Úrade verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (OHVBPKV/1613/2011/Jo z 15/3/2011). Jeho kvalita je overená v akreditovanom laboratóriu a posúdená SZÚ Praha. V zmysle Zákona o potravinách je kvalita výrobku priebežne preverovaná v akreditovaných laboratóriách.

Otázka

Ako sa OK Omega3 Complete užíva?

Odpoveď

Odporúčame užívať 1 čajovú lyžičku (cca 5 ml) 1-3x denne, najlepšie pri jedle, aby sa zlepšilo vstrebávanie. Podľa posledných poznatkov je najvhodnejšie užívať ho s kvalitnou bielkovinou – najlepšie mliečnou (tučný jogurt, tučný tvaroh). Jeho vstrebávanie je tak najlepšie a dostane sa týmto spôsobom najrýchlejšie na miesto svojho pôsobenia, teda priamo k bunkám. Pri pravidelnom užívaní 1x denne vystačí balenie 115 ml na 23 dní. Prípravok nie je určený pre deti do 5 rokov, užívanie pri tehotných a dojčiacich ženách je vhodné konzultovať s osobným lekárom. Užívanie tehotnými ženami odporúčame, pretože obsiahnuté „faktory omega“ sú nevyhnutné pre vývoj nervového systému plodu. OK Omega3 Complete je určený pre osoby, ktoré si chcú znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Pri užívaní liekov na zníženie hladiny cholesterolu odporúčame oznámiť konzumáciu prípravku svojmu lekárovi.

Otázka

Čo pre Vás môže OK Omega3 Complete urobiť?

Odpoveď

OK Omega3 Complete zaručuje vďaka unikátnej kombinácii použitých ingrediencií a ich vysokej koncentrácii účinných látok široké pôsobenie. Pomáha zásobovať telo nielen esenciálnymi mastnými kyselinami z obsiahnutých rastlinných a živočíšnych olejov, ale aj vitamínmi rozpustnými v tukoch – E (obsahuje 416% odporúčanej dennej dávky), A (obsahuje 90% odporúčanej dennej dávky) a D3 (obsahuje 100% odporúčanej dennej dávky). OK Omega-3 Complete vďaka vysokému obsahu a čistote omega-3 nenasýtených mastných kyselín a obsahu ďalších unikátnych ingrediencií podporuje funkciu a chráni kardiovaskulárny systém – posilňuje a povzbudzuje činnosť srdca, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje normálny krvný tlak, priaznivo ovplyvňuje cirkuláciu krvi. Uľahčuje trávenie tukov a optimalizuje funkciu tráviaceho traktu. OK Omega3 Complete spevní Vašu pohybovú sústavu – pomáha udržiavať zdravý stav a podporuje funkciu kĺbov. Zároveň prispieva k žiadúcej pružnosti a kvalite Vašej kože a zároveň k peknému vzhľadu Vašich nechtov a vlasov. Navyše pomáha celkovo posilniť fyzickú kondíciu a obranyschopnosť Vášho organizmu, posilňuje organizmus pri dlhodobej únave a vyčerpaní a harmonizuje nervovú sústavu. OK Omega3 Complete je vďaka unikátnej kombinácii vitamínu E (416% odporúčanej dennej dávky), vitamínu A (90% odporúčanej dennej dávky), koenzýmu Q10 (60 mg v dennej dávke – odporúčané doplňovanie je 30-100 mg/deň), lykopénu (10 mg v dennej dávke – odporúčaný denný príjem je 6-40 mg/deň) a ryžovému oleju mimoriadne silným antioxidantom. Antioxidanty obmedzujú aktivitu kyslíkových radikálov a tým obmedzujú proces oxidácie v organizme. Ich užívanie má priaznivé účinky na zdravie, pretože pomáha udržiavať silný a zdravý organizmus odolávajúci lepšie negatívnym civilizačným vplyvom. Antioxidanty chránia telo pred nepriaznivým pôsobením nebezpečných voľných radikálov – pomáhajú udržiavať dobré zdravie a spomaľujú prejavy postupujúcej staroby, posilňujú ochranu Vášho organizmu pred nebezpečným účinkom civilizačných vplyvov. Prípravok OK Omega3 Complete, ako bohatý zdroj esenciálnych mastných kyselín, vitamínov rozpustných v tukoch, antioxidantov a ďalších dôležitých látok by sa mal stať každodennou súčasťou našej životosprávy.

Otázka

Čím je pre naše zdravie prospešný živočíšny olej obsiahnutý v OK Omega-3 Complete?

Odpoveď

Základnou účinnou zložkou OK Omega-3 Complete je rybí olej so zvýšeným obsahom omega-3 mastných kyselín EPA (eikosapentaenové kyseliny – obsahuje 8%) a DHA (dokosahexaenové kyseliny – obsahuje 12%). Odporúčaná denná dávka omega-3 mastných kyselín je 0,5-4 g/deň vrátane bežnej stravy. OK Omega3 Complete obsahuje EPA 480 mg a DHA 550 mg v dennej dávke 10 ml lieku. Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA sú veľmi dôležité napr. v tehotenstve a pri dojčení. Bolo preukázané, že tuky z morských rýb sú veľmi dôležité až nevyhnutné, a to nielen v období tehotenstva, najmä v poslednom trimestri, ale aj potom v období dojčenia. EPA a DHA z morských rýb znižujú riziko nízkej pôrodnej hmotnosti detí, sú tiež nevyhnutné pre správny vývoj mozgu, očí, prípadne spermií pri plode. EPA a DHA prechádza nielen cez placentu do rastúceho plodu, ale po narodení sa dostávajú do tela novorodenca spolu s materským mliekom. Preto by nielen ženy a dievčatá, ale aj tehotné ženy a dojčiace matky mali v dostatočnom množstve konzumovať tuky z morských rýb. Aj pre ďalší vývoj novorodenca sú tuky z morských rýb významné, pretože znižujú riziko vzniku veľkého množstva ochorení srdca, ale aj atopického ekzému, astmy, psychiatrických a autoimunitných ochorení. EPA a DHA ovplyvňujú aj psychiku, kedy je za veľmi závažnú poruchu psychiky považovaná laktačná psychóza, teda stav súvisiaci s tehotenstvom a prejavujúci sa nepriaznivými psychickými prejavmi. Bolo tiež preukázané, že ženy s preukázateľne vyššou koncentráciou DHA v mlieku, rovnako ako s vyššou spotrebou morských produktov sú oveľa menej ohrozené vznikom popôrodnej depresie. Omega-6 oleje (obsiahnuté v rastlinných olejoch) musia byť konzumované v správnom pomere k omega-3 olejom. Ak sa táto rovnováha posunie v prospech prílišnej konzumácie omega-6 olejov, bunkové membrány produkujú chemikálie zvané cytokíny, ktoré spôsobujú zápaly. Dnešná strava obsahuje extrémny nepomer medzi týmito olejmi. Nerovnováha sa pohybuje medzi 15:1 až k 30:1 v prospech omega-6. To znamená obrovské množstvo cytokínov spôsobujúcich zápaly. Optimálny a zdravý pomer by mal byť 3:1, v OK Omega-3 Complete je vďaka vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín pomer k omega-6 a omega-9 mastným kyselinám veľmi priaznivý.

Otázka

Čím sú pre naše zdravie prospešné rastlinné oleje obsiahnuté v OK Omega-3 Complete?

Odpoveď

Olej lisovaný z Pupalky dvojročnej (Oenothera biennis) obsahuje dve dôležité nenasýtené mastné kyseliny: kyselinu linolovú a gamalinolenovú. Nielenže má antioxidačné vlastnosti, tzn. že neutralizuje škodlivé účinky voľných radikálov, ale účinne zabraňuje aj ich vzniku. Kyselina gama linolenová sa v tele priamo mení na dôležité protizápalové prostaglandíny, čo sa považuje za hlavný liečebný efekt. Pupalkový olej preto priaznivo ovplyvňuje zápalové ochorenia. Je vhodný pri kožných problémoch, pri zápalovom ochorení kĺbov, má pozitívny vplyv na cievy, pomáha odstraňovať problémy spojené s tzv. predmenštruačným syndrómom a zároveň uľahčuje ženám prekonávanie ťažkostí a sprievodných prejavov obdobia prechodu, celkovo zvyšuje obranyschopnosť organizmu a jeho odolnosť voči stresu. Olej lisovaný z pupalky obsahuje asi 72% kyseliny linolovej (LK, omega-6) a 7-10% kyseliny gamalinolenovej (GLK), olej lisovaný zo semien boráku obsahuje vyše 20-26% kyseliny gamalinolenovej (GLK), preto možno tieto rastliny považovať za najbohatšie prírodné zdroje esenciálnych mastných kyselín (známych tiež pod názvom biologicky aktívny vitamín F). Organizmus si esenciálne mastné kyseliny nedokáže sám vytvoriť, preto je odkázaný na ich príjem prostredníctvom stravy. V bežnej strave sa však vyskytujú len v zanedbateľnom množstve. Odporúčaná liečebná dávka pupalkového oleja je zvyčajne 1g 3x denne (táto dávka dodá telu 240 mg GLK/deň) alebo 1 g brutnákového oleja denne. Kombinácia pupalkového (obsahuje 1 g v dennej dávke 10 ml prípravku) a brutnákového oleja (obsahuje 1 g v dennej dávke 10 ml prípravku) v OK Omega-3 Complete je teda absolútne unikátna. Ryžový olej obsiahnutý v OK Omega-3 Complete je získavaný z ryžových otrúb a obsahuje asi 42% kyseliny olejovej a asi 40% kyseliny linolovej a zároveň má vysoký obsah prírodných antioxidantov s nutričnou hodnotou ako sú gamma oryzanol, tokotrienoly a tokoferoly. Dve posledné z nich sú prirodzene sa vyskytujúce formy vitamínu E. Štúdie a výskum preukázali, že ryžový olej má značný hypocholesterolický účinok v porovnaní s ostatnými potravinovými olejmi (pomáha výrazne znižovať hladinu cholesterolu v krvi). Tento účinok je prisudzovaný zložkám ako je vitamín E (tokotrienoly a tokoferoly) a oryzanol. Bežné potravinové oleje bohaté na polynenasýtené mastné kyseliny sú známe pre svoju schopnosť znižovať celkový krvný cholesterol a zároveň znižujú výhodný cholesterol HDL, zatiaľ čo ryžový olej, ako sa zistilo, zvyšuje HDL cholesterol a zároveň znižuje LDL (zlý) cholesterol v ľudskom tele. Zložky vitamínu E izolované z ryžového oleja poskytujú oxidačnú stabilitu oleju a tieto prírodné antioxidanty pomáhajú kontrolovať tvorbu voľných radikálov v ľudskom tele a bránia vzniku rôznych koronárnych chorôb. Ryžový olej tiež obsahuje skvalén, ktorý sa stará o Vašu pokožku a spomaľuje tvorbu vrások.

Otázka

Čo sú to mastné kyseliny a prečo je dôležitý ich príjem v správnom množstve?

Odpoveď

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny tvoria dôležitú zložku bunkových membrán a sú prekurzormi (východiskovými látkami), z ktorých vzniká chemickou premenou mnoho ďalších zlúčenín v organizme (napr. tie, ktoré sa podieľajú na regulácii tlaku krvi a na prejavoch zápalových procesov). Omega-3 mastné kyseliny majú ochranný účinok voči chorobám srdca a rôznym zápalom. V poslednej dobe vzrastá záujem o poznanie úlohy omega-3 mastných kyselín pri prevencii cukrovky a niektorých typov zhubného bujnenia. Ľudské telo je schopné si vytvoriť všetky mastné kyseliny, ktoré potrebuje s výnimkou dvoch – linolová kyselina (LK - omega-6) a alfa-linolová kyselina (ALK – omega-3). Tieto mastné kyseliny musí organizmus získať z potravy, preto sú označované ako „esenciálne mastné kyseliny“. Obe tieto mastné kyseliny sú potrebné na zabezpečenie rastu, môžu byť však použité aj k syntéze ďalších mastných kyselín (napr. arachidonová kyselina AK je tvorená z LK). Vzhľadom k tomu, že premena na omega-3 mastné kyseliny eikosapentaenovú (EPA) a dokosahexaenovú (DHA) je obmedzená, odporúča sa do stravy zaradiť aj zdroje týchto mastných kyselín. ALK aj LK sa nachádzajú v rastlinných olejoch, medzi veľmi dobré zdroje ALK patrí olej repkový a olej z vlašských orechov. EPA a DHA sa nachádzajú v tučných rybách (napr. losos, makrela, sleď). V priebehu posledných 150 rokov sa zvýšil príjem omega-6 a znížil sa príjem omega-3 mastných kyselín, čo je preukázateľne v priamej súvislosti s nárastom chorôb srdca. Výskumná správa z tejto problematiky uvádza, že jednoduché zvýšenie množstva ALK, EPA a DHA v strave ovplyvňuje žiadúce zvýšenie hladiny týchto mastných kyselín v telesných tkanivách. Odporúčaný príjem omega-3 je v jednotlivých krajinách rôzny – odporúčaný príjem ALK je cca je 0,5-4 g/deň vrátane bežnej stravy. Štúdia príjmu rôznych typov tuku preukázala, že aktuálny príjem ALK je vo väčšine prípadov veľmi nízky a zvýšenie spotreby potravín s vyšším obsahom omega-3 by bolo vo všetkých prípadoch žiadúce a prospešné. Bolo by to možné dosiahnuť napríklad konzumáciou tučných rýb 1-2x týždenne, náhradou slnečnicového oleja olejom repkovým a užívaním výživových doplnkov stravy obsahujúcich omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Otázka

Ako je to s esenciálnymi mastnými kyselinami a našou stravou?

Odpoveď

Esenciálne mastné kyseliny (EMK) sú látky absolútne nevyhnutné pre ľudský organizmus. Podieľajú sa na tvorbe bunkových membrán, ktoré navyše bez prítomnosti EMK strácajú pružnosť a schopnosť viazať vodu. Sú základným stavebným kameňom pre syntézu všetkých prostaglandínov. Mastné kyseliny (MK) eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA) sú pre zdravie človeka mimoriadne užitočné a priamo potrebné látky. Obe patria do skupiny „omega-3“ a sú až na nepatrné výnimky výhradné súčasťou tukov (lipidov) morských rýb. EPA a DHA sú tzv. viacnenasýtené mastné kyseliny. To, že sú „nenasýtené“ z nich robí látky nesmierne dôležité a vzácne. Esenciálne sa nazývajú preto, že si ich ľudský organizmus nedokáže vytvoriť. EMK sú pre život nevyhnutné. EPA a DHA sú obsiahnuté takmer výhradne v rybom tuku (aj to dokonca len morských rýb), aj keď DHA je tiež v niektorých morských riasach. Nedostatok EPA a DHA v strave vyvolaný stravovacími zvyklosťami, keď väčšina populácie v podstate nekonzumuje morské ryby ako zásadne prevažujúci zdroj týchto MK a naopak konzumuje prevahu nasýtených MK predovšetkým vo forme nevhodne technologicky spracovaných rafinovaných rastlinných olejov (stužených tukov a margarínov), vyvoláva mnoho nepriaznivých zdravotných dôsledkov. Stredoeurópska populácia, predovšetkým česká, je akútne ohrozená nedostatkom omega-3 MK vzhľadom na tradične nevhodné stravovacie návyky. O tom, či budú stravou prijímané tuky pôsobiť správne, tzn. smerom k docieleniu a udržaniu zdravia, bohužiaľ, rozhoduje práve spektrum konzumovaných druhov tukov. Nadmerný príjem MK omega-6 obsiahnutých vo väčšine rastlinných olejov posúva pomer omega-6 ku omega-3 zo správneho pomeru 3:1 niekedy až na 20:1. To je úplne nežiadúci posun, pretože mimoriadne stúpa riziko niektorých vážnych civilizačných ochorení. EPA a DHA vznikajú v priebehu premeny základného člena rady MK, ktorým je kyselina alfa-linolenová (ALK). Nanešťastie je v dôsledku nadmerného príjmu MK rady omega-6, obsiahnutých napr. v kukuričnom, sójovom a slnečnicovom oleji a v margarínoch, tvorba EPA a DHA znemožnená. Nadbytok ALK vyskytujúci sa napr. v ľanovom oleji blokuje tvorbu jej aktívnej a predovšetkým nevyhnutnej „sestričky“, totiž kyseliny gamalinolenovej (GLK). Protihráčom kyselín rady omega-3 je kyselina linolová (LK). Je najdôležitejším EMK rady omega-6. Z nej vzniká najvýznamnejšia MK tejto rady, totiž GLK. Jej prírodnými zdrojmi sú dobre známe oleje, a to zo semienok pupalky a boráku. V ostatných potravinách je obsah GLK nanešťastie takmer zanedbateľný. Tvorbu GLK môžu významne znižovať niektoré faktory, ktoré sú bežnou súčasťou života: starnutie – konzumácia transmastných kyselín (TMK), vírusové infekcie, stres. Naopak EPA, jedna z dôležitých MK rady omega-3, podporuje tvorbu GLK a „dobrých“ eikosanoidov. Pre mnoho ľudí je nepríjemné zistenie, že EPA je obsiahnutá takmer výhradne len v rybách, predovšetkým v lososovi, makrele a sardinkách. MK rady -3 a -6 sú esenciálnymi živinami, pretože organizmus ich nedokáže sám syntetizovať a musí ich získavať z potravín alebo výživových doplnkov. Konzumácia rýb a rybích olejov poskytuje organizmu priamo kyseliny EPA a DHA. Omega-3 MK majú antitrombotické a protizápalové vlastnosti. Omega-6 MK, ktoré sú obsiahnuté vo väčšine semienok, rastlinných olejov a v mäse pôsobia protromboticky a prozápalovo. MK rady-3 sa tiež používajú na liečbu hyperlipidémie, arteriálnej hypertenzie a reumatoidnej artritídy. Pri omega-3 MK neboli popísané významné interakcie. The American Heart Association odporúča konzumáciu 2 porcií rýb týždenne pri osobách bez anamnézy ischemickej choroby srdca a minimálne 1 porciu ryby denne u osôb s ischemickou chorobou srdca. Ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení sa odporúča približne 0,5 g kyseliny EPA a DHA denne (celkovo 1 g). Podľa niektorých štúdií sú vyššie dávky omega-3 MK nevyhnutné pre redukciu zvýšených koncentrácií triglyceridov (2 až 4 g denne) a na zmiernenie rannej stuhnutosti kĺbov u pacientov s reumatoidnou artritídou a na zníženie počtu postihnutých kĺbov (najmenej 3 g denne).

Otázka

Môže OK Omega3 Complete ovplyvniť aj zdravie očí?

Odpoveď

Stále viac sa ukazuje, že základom dobrého videnia je predovšetkým výživa a zdravý životný štýl. Ďalekozrakosť ani krátkozrakosť pravdepodobne diétou neovplyvníme, ale dáme očiam dobrý základ na to, aby v budúcnosti dokázali lepšie odolávať množstvu závažných očných ochorení. Pre správnu funkciu očí je nenahraditeľný vitamín A. Jedna z jeho foriem, retinol, tvorí súčasť pigmentu v sietnici oka. OK Omega-3 Complete v dennej dávke 10 ml prípravku obsahuje 90% odporúčanej dennej dávky vitamínu A (vo forme retinyl-palmitátu). Ďalšími zdrojmi vitamínu A sú predovšetkým maslo, mlieko a syry. Ďalším antioxidantom, ktorý neutralizuje voľné radikály a chráni očné bunky je vitamín E. OK Omega-3 Complete ho obsahuje vo významnom množstve – v dennej dávke 10 ml prípravku je 416% odporúčanej dennej dávky vitamínu E (vo forme tokoferylacetátu). Ďalšími zdrojmi vitamínu E môžu byť obilné klíčky alebo orechy. Blahodarne na oči pôsobia nenasýtené mastné kyseliny – predovšetkým omega 3, ktorých je OK Omega-3 Complete bohatým zdrojom! V prírode ich nájdeme v morských rybách. Obranyschopnosť nielen zraku, ale celého organizmu zlepšuje tiež minerál zinok, ktorý nájdete v prípravku OKG „OK Tau+“. Optimálna výživa pomáha udržiavať zdravý zrak. S pribúdajúcim vekom slabnú obranné mechanizmy v tele a prísun potrebných látok, vitamínov atď. býva väčšinou nedostatočný. Preto je vhodné doplniť svoju stravu o OK Omega-3 Complete, ktorý Vám dodá potrebné látky v optimálnom množstve.

Otázka

Je možné s OK Omega3 Complete redukovať váhu?

Odpoveď

OK Omega3 Complete môže pomôcť pri znižovaní váhy tým, ktorí trpia poruchou metabolizmu. Títo ľudia majú zvyčajne problém s chudnutím aj keď dodržiavajú diétu. S OK Omega-3 Complete zaznamená veľké percento ľudí úbytok na váhe bez toho, aby držali diétu, a to z dvoch dôvodov: a) prostaglandín aktivuje nevyužitý telesný tuk a dáva signál k rýchlejšiemu spaľovaniu kalórií b) prostaglandín zlepšuje vylučovanie sodíka z telových buniek; táto vnútorná aktivita si vyžaduje asi 20% telesnej energie, takže dochádza k spáleniu viac kalórií bez zvýšenej telesnej aktivity. Nadváha vedie, okrem iného, k tvorbe preplnených tukových buniek, ktoré produkujú veľké množstvo prozápalových chemikálií, ktoré zhoršujú poškodenia spôsobené vysokou hladinou cukru v krvi. Proces sa zmení na začarovaný kruh, ktorý vedie k ochoreniu srdca, vysokému krvnému tlaku, cukrovke a nakoniec k Alzheimerovej chorobe... OK Omega3 Complete podporuje redukciu telesnej hmotnosti.

Otázka

Je možné užívať OK Omega3 Complete pri cukrovke?

Odpoveď

Áno. Je to dokonca veľmi vhodné. Výrobky OKG sú doplnky stravy, takže sú úplne bezpečné (pri dodržaní informácií uvedených na etiketách), žiadny z výrobkov OKG nemá nežiadúce účinky. Ak by bola napr. nejaká kontraindikácia alebo skupina ľudí, pre ktorých konkrétny výrobok nie je vhodný (napr. diabetici) muselo by to byť v súlade s našou legislatívou uvedené na etikete výrobku. Všetky výrobky OKG sú samozrejme notifikované na Ministerstve zdravotníctva ČR a zodpovedajú normám EÚ. OK Omega3 Complete vďaka zvýšenému obsahu omega-3 mastných kyselín napomáha optimalizácii glykémie. Odporučili by sme ho doplniť ďalšími výrobkami OKG: OK Alfou+ na stimuláciu činnosti pankreasu a Emulips Forte, ktorý stimuluje pankreatickú aktivitu a pomáha regulovať poruchy funkcie pankreasu.

Otázka

Za ako dlho je možné zaznamenať zmeny pri užívaní OK Omega-3 Complete?

Odpoveď

Telo každého človeka a to, čo sa deje vo vnútri sa veľmi líši, tzn. že výsledky sa budú takisto rozchádzať. Všeobecne sa dá povedať, že väčšina ľudí zaznamená pocity zlepšenia v priebehu troch týždňov. Odporúčame užívať OK Omega3 Complete minimálne 1 až 3 mesiace. Pri viacerých ochoreniach môže OK Omega3 Complete pôsobiť ako vhodný podporný prostriedok liečby (napr. pri nebezpečne vysokej hladine cholesterolu v krvi), pretože vďaka vysokému obsahu biologicky aktívnych látok stojí na pomedzí potraviny a lieku

Otázka

Výrobky OKG obsahujú vysoké množstvo vitamínu E. Nemôže to pri dlhodobom užívaní spôsobiť zdravotné ťažkosti?

Odpoveď

Opak je pravdou! Dlhodobé užívanie vitamínu E prispieva k ochrane buniek pred tzv. kyslíkovým stresom a je právom považovaný za „ochrancu“ nášho organizmu. Je to dôležitý antioxidant, čo znamená, že zabraňuje vzniku nebezpečných voľných kyslíkových radikálov a nebezpečných toxických oxidačných produktov vznikajúcich pri metabolických procesoch v ľudskom organizme. Chráni telo pred poškodzovaním a ničením životne dôležitých biologických látok (okrem iného aj vitamínov) a bunkových štruktúr agresívnymi molekulami kyslíka. Pretože oxidačný stres vedie v procese delenia buniek k tvorbe genetických chýb, vitamín E nás chráni aj pred následkami tohto zhoršenia kvality nových buniek, rôznymi zdravotnými poruchami a predčasným starnutím. Je okrem iného dôležitým stavebným dielkom bunkových membrán, na ktorých je závislá harmonická súhra všetkých telesných buniek. Nielenže v našom organizme bojuje s voľnými radikálmi, ale zvyšuje detoxikačné schopnosti pečene, ktoré potom lepšie odbúravajú škodliviny. Určite nie je potrebné vymenovávať množstvo pozitívnych účinkov vitamínu E, len zdôrazníme, že zohráva dôležitú úlohu v boji s civilizačnými chorobami, ako je zhubné bujnenie alebo zužovaniu tepien, pôsobí ako prevencia vzniku karcinómu prsníka, vaječníkov a hrubého čreva. Predmetom výskumu je jeho preventívny význam v oblasti vzniku nádorových ochorení a tiež možný vplyv na zníženie výskytu kardiovaskulárnych akútnych príhod – infarktu a mŕtvice. Čo sa týka dávkovania – odporúčaná denná dávka vitamínu E je 12 mg denne. Udržiavať si v tele dostatočnú hladinu vitamínu E je dôležité najmä pri zvýšenej psychickej a fyzickej záťaži, v starobe a v tehotenstve. Vyššia potreba vitamínu E sa udáva u športovcov, ktorí vykazujú vyššiu fyzickú záťaž, ďalej v tehotenstve, v starobe a pri niektorých ochoreniach zažívacieho traktu. Pri doplnkoch stravy sú „odporúčané denné dávky“ – DDD presne stanovené a na etikete výrobku je povinnosť ich presne uviesť. EÚ má veľmi prísne kritériá týkajúce sa doplnkov stravy, aby bolo zaistené bezpečie spotrebiteľov. Len pre zaujímavosť – vo Veľkej Británii je stanovená horná hranica bezpečná pre zdravie užívateľa 500 mg/deň, v USA dokonca 1000 mg/deň – čo zodpovedá cca 4167 % DDD a 8333 % DDD podľa vyhlášky EÚ. Navyše sú výrobky OKG úplne bez chemickej stabilizácie a ich stabilizáciu – ochranu pred oxidáciou zaisťuje práve vitamín E. Tzn. že vitamín E vo výrobku postupne ubúda, preto je jeho dávka vo výrobku vyššia, než 100% DDD (napr. denná dávka Emulips a Emulips Forte obsahuje 167% DDD vitamínu E, denná dávka OK Gama+ obsahuje 208 % DDD vitamínu E a denná dávka OK omega-3 Complete obsahuje 416% DDD vitamínu E). V skutočnosti sa ale nikdy celá táto dávka nevyužije na ochranu organizmu, ale vždy (podľa veku produktu) je jej časť využitá na stabilizáciu produktu. Zvýšené množstvo vitamínu E obsiahnuté vo výrobku zaisťuje, že po dobu uvedenej trvanlivosti výrobku je užívateľovi zaistený prísun optimálnej dávky vitamínu E. Na rozdiel od iných vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch nie je pri vitamíne E preukázaná toxicita. Vitamíny rozpustné v tukoch sa hromadia v organizme a pri ich nadmernej konzumácii môže dôjsť k toxickej reakcii. Vitamín E je však v tomto unikátny, keďže nie je toxický. Predávkovanie vitamínom E v zásade nehrozí, je možné len v prípade extrémne vysokých dávok (cez 300 mg denne, čo je 25-krát viac ako DDD). Pri citlivých jedincoch sa môže predávkovanie prejaviť vyrážkou, nechutenstvom alebo únavou. Dávky nad 3000 mg (teda 250x viac než je DDD!) môžu vyvolať bolesť hlavy, nevoľnosť, hnačku a môžu oslabiť imunitný systém. Dôležitá je tiež forma vitamínu E v našich výrobkoch. Vitamín E v doplnkoch stravy môže byť v prírodnej alebo syntetickej forme. D-alfa-tokoferol obsiahnutý vo výrobkoch OKG je prírodnou formou vitamínu E. Ide o najúčinnejšiu formu tohto vitamínu. Výrobky OKG sú úplne bezpečné a starostlivosti o ich kvalitu venujeme veľkú pozornosť.

Otázka

„Nepriberiem na váhe“ pri užívaní „rybieho tuku“ obsiahnutého v OK Omega-3 Complete?

Odpoveď

Určite nie. Ak sa rybí tuk užíva na priberanie na váhe, musí to byť v podstatne vyšších dávkach ako je odporúčaná denná dávka OK Omega-3 Complete. Keď si natrieme chleba maslom, má to rozhodne väčší účinok na priberanie na váhe :-). Naviac pri OK Omega3 Complete je vďaka vyváženému zloženiu výraznejší práve opačný efekt. Z obsiahnutej kyseliny gamalinolenovej sa v našom tele tvoria prostaglandíny, ktoré okrem iného aktivujú nevyužitý telesný tuk a dávajú signál k rýchlejšiemu spaľovaniu kalórií a zlepšujú vylučovanie sodíka z telových buniek; táto vnútorná aktivita si vyžaduje asi 20% telesnej energie, takže dochádza k spáleniu viac kalórií bez zvýšenej telesnej aktivity.

Otázka

Je vhodné užívať OK Omega3 Complete, ak nepotrebujem znížiť hladinu cholesterolu v krvi?

Odpoveď

OK Omega3 Complete je určený pre osoby, ktoré si chcú znížiť hladinu LDL („zlého“) cholesterolu v krvi. Tento efekt výraznejšie dosiahneme po pravidelnom cca 1-3 mesačnom užívaní predovšetkým vďaka obsiahnutým rastlinným sterolom (fytosteroly 0,6 g v dennej dávke 10 ml prípravku). Pri dlhodobom pravidelnom užívaní dochádza teda k zníženiu hladiny cholesterolu, preto tiež odporúčame, aby ľudia užívajúci lieky na zníženie hladiny cholesterolu informovali o užívaní OK Omega-3 Complete svojho lekára. OK Omega3 Complete je však veľmi vhodný aj pre zdravých ľudí s normálnou hladinou cholesterolu – neodporúčame však jeho dlhodobé neprerušené užívanie. Je vhodné ho kombinovať/prestriedať s OK Gama+ (alebo užívanie po užití 1 balenia na 1-2 mesiace prerušiť). Oba výrobky totiž obsahujú rybí olej so zvýšeným obsahom omega-3 mastných kyselín EPA a DHA. (OK Omega-3 Complete: EPA 480mg, DHA 550 mg v dennej dávke 10 ml prípravku; OK Gama+: EPA 130 mg, DHA 151 mg v dennej dávke 5 ml prípravku). Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA sú veľmi dôležité, napr. v tehotenstve a pri dojčení. Bolo preukázané, že tuky z morských rýb znižujú riziko nízkej pôrodnej hmotnosti detí, sú nevyhnutné pre správny vývoj mozgu, očí, prípadne spermií pri plode. EPA a DHA prechádza cez placentu do rastúceho plodu a po narodení sa dostávajú do tela novorodenca spolu s materským mliekom. Preto by nielen ženy a dievčatá, ale aj tehotné ženy a dojčiace matky mali v dostatočnom množstve konzumovať tuky z morských rýb. Aj pre ďalší vývoj novorodenca sú tuky z morských rýb významné, pretože mu pomáhajú udržiavať zdravé srdce a kožu a posilňujú ochranu pred reakciami z precitlivenosti na vonkajšie podnety. EPA a DHA ovplyvňujú aj psychické funkcie, bolo preukázané, že ženy s vyššou koncentráciou DHA v mlieku sú oveľa menej ohrozené vznikom popôrodnej depresie. OK Omega-3 Complete je navyše doplnený ďalšími biologicky aktívnymi látkami na ochranu a posilnenie kardiovaskulárneho systému atď. (ryžový olej, pupalkový olej, borákový olej, fytosteroly, koenzým Q10, lykopén, vitamíny E, A a D3), preto je jeho užívanie veľmi vhodné aj pre zdravých ľudí. Odporúčame užívať napr. 1 mesiac OK Omega-3 Complete a potom, ak nepotrebujete znížiť hladinu cholesterolu v krvi pokračovať s OK Gama+.

Emulips
Emulips Forte
Emulips Slim
Factor Base Kids
Emulips Slim DRINK
OK Alfa+
OK Beta+
OK Gama+
OK Omega-3 Complete
OK Omega+
OK Tau+
Factor Base NO
Factor Base Detox
Factor Base
Factor Base AntiAge
OK Gel
OK Balsam
Migrenout
Příležitost na klíč OKG
Jak funguje podnikání s OKG v praxi?

POMÁHAJTE S NAMI


pomáhejte s námi (pdf)

Copyright © 2018 O.K.G., s.r.o. Všetky práva sú vyhradené.


Nepoznám heslo
×